Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEAN tréning, LEAN-képzés

LEAN-tréning / LEAN-oktatás műszakvezetőknek, művezetőknek, termelési, karbantartartási, minőségbiztosítási vezetőknek is

5S -.jpgVan, ahol a LEAN ismerete extrém fontos - és van ahol életbevágó. 
A LEAN szemléletet, a LEAN-eszközöket, és azt mentalitást, vezetést, amitől a LEAN működHET, muszáj ismernie minden vezetőnek, kötelező ismernie és használnia minden műszakvezetőnek, művezetőnek, bármilyen operatív vezetőnek, szupervisornak, pláne a közép- és felső vezetőknek. A LEAN-tréning az a képzés, amely oktatást nem biztos, hogy megkapott minden leendő vagy gyakorló felső- és középvezető, ill. operatív vezető, pl. művezető, műszakvezető vagy csoportvezető. És ha már "van" a cégnél "LEAN", ha az lean menedzsment eszköztárát részlegesen már használja a cég (és ez ma már jóformán mindenhol igaz), akkor gyakran csak frusztráltan hallják az idegen szavakat. Nem értik. És arra soha nincs idő, hogy valaki elmondja nekik. Vagy ha van idő, akkor a jó szándékú mentor nem tudja átadni a tudását. Plusz legyünk őszinték, gyakran a tudás sem alapos.
Nézzünk egy példát. Ha kineveznek valakit műszakvezetőnek boldog. Rangot jelent, másrészt vezetői pótlékkal jár. De! A műszakvezetők több mint a fele az első éven belül vagy felmond vagy visszakéri magát az eredeti helyére, hiszen nem tudják, pláne soha nem gyakorolták, hogy nekik konkrétan mit is kéne csinálni a - mondjuk - 15 perces blitz értekezlet során.

A kinevezés kevés. Ha a műszakvezető nem kap felkészítő tréninget, akkor az ő műszakkezdése is - jó esetben - kábé olyan lesz, mint a főnökéé volt. Az meg olyan volt, mint az ő főnökéé. De, hogy miért, mit, milyen sorrendben hogyan kell megbeszélni, azt senki nem tanította meg neki.
Ez csak egy példa a több tucatból. Százból. Kis túlzással: ezerből. 

A lean képzésen a frontvonalbeli vezetők megismerik a  veszteségek kerülésének igényét, a LEAN szemléletét, eszközrendszerét, vagy ahogy ma már mindenki az angol szót magyar többes számmal mondja a LEAN "toolokat". 
Ha a LEAN-képzés résztvevő termelésirányítók, pl. műszakvezetők vagy sorvezetők vagy teremvezetők, akkor a LEAN-workshopot követő művezetői, műszakvezetői tréningen pedig gyakorolják, gyakorolják, tréningezzük nekik az elméleti ismeretek használatát, a HOGYAN-t. 

Bővebben a LEAN-képzéseinkről, amely képzésekből supervisoroknak, termelésirányító vezetőknek a "sárga öves" LEAN-oktatást javasoljuk