Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lean Six Sigma tréning, lean six sigma képzés

Lean Six Sigma tréning, Lean Six Sigma képzés
Lean six sigma képzéseink céges és nyílt tréningek. 
Céges lean six sigma oktatásaink, mint minden céges tréningünk, a tematikában is, időtartamukban is a képzési szükségletekhez, fejlesztési igényekhez idomulnak. Egy, a nulláról induló, és "teljes" lean six sigma tréning 9-napos, ha pedig a képzés vizsgával zárul (a vizsga opcionális), akkor 10-napos. A lean six sigma tréningeken az esetek túlnyomó többségében először oktatjuk a six sigmát, majd a leant, végül összekötjük a két módszertant.

Mi a lean six sigma? 

Ha egy barátja vagy a gyereke megkérdezi, hogy mi az a projektmenedzsment, először definiálja a projekt fogalmát és mond rá példát, majd a menedzsmentet, végül a magyarázatban összeköti a kettőt. Ha egy barátja a vodka után érdeklődik, akkor az alkohol és a víz magyarázatával kezd, végül elárulja a 40-60%-is keverési arányt.
A lean six sigma magyarázatában is így fogunk eljárni. Először (a six sigmával kezdve) külön-külön tisztázzuk, hogy mi a LEAN és azt is, hogy mi a SIX SIGMA, végül "összekötjük" a kettőt. Mi a Six Sigma?
A Six Sigma egy folyamatkontroll eszköz. Nem teljesen pontosan, de elhanyagolhatóan kis hibával úgyis tekinthet rá, mint a folyamatjavítás folyamatára. Amikor Ön a saját konyhájában főz, a főzés egy folyamat. Ha nem sikerül az étel, akkor elkezd egy gondolkodási, kísérletezési, (tehát cselekvési) folyamatot, amely a főzés folyamatát változtatja a kívánt célállapot elérése érdekében. Pl. más lábast fog használni, hogy ne égjen oda a fasírt. Vagy beállítja a telefonján, hogy X idő múlva hangjelzést kapjon és így ne felejtsen visszamenni a konyhába. Megkérdezi az Icát, Sárát, Évát, aztán nem olívaolajat fog használni. Lehet, hogy a you tube videók alapján rájön a probléma gyökérokára, jelesül a Kiskegyed receptjében van a hiba, ami alapján a hozzávalókon, időn, sorrenden, vagy a hőmérsékleten vagy a mennyiségen (nem soroljuk) változtat. Tehát? Amikor a Nagymamája a bundáskenyerek szeleteinek vastagságával "kísérletezett", akkor folyamatjavítási folyamatban volt, csak ő - vélhetőleg - nem hívta six sigmának. A six sigma egy olyan módszertani eszköz, amely az ún. szórás csökkentésén keresztül - nyugi, a tréningen megérti - a folyamatok (pl. gyártás, termelés) és így a produktumok (szolgáltatás, vagy termék) minőségén őrködik. Akár annyira - legalábbis definíció szerint így kell - hogy 1 millió darabból, egymillió cselekvésből "csak" 3.4 hibás. Vagyis egymillióból 999.996 - 999.997 db megfelel a minőségi követelményeknek. Ha a Kedves Nagymamáját mindig jó (elfogadott, tűréshatárokon belüli) bundáskenyeret süt, gratulálunk, és ha Ön bundáskenyeret is kínáló éttermet nyit, ahol 1 millió bundáskenyérből 999.997 db jó, akkor Ön six sigma szinten (a konkrét szavak, statisztikai fogalmak jelentését elmagyarázzuk majd) biztosította folyamatainak minőségét. "Kontroll" alatt tartja a folyamatot, az nem néha ilyen, néha olyan, hanem (jóformán) mindig hiba nélküli. 


Mi a LEAN?
Kezdjük az angol szó (egyik) jelentésének magyar fordításával. Ha azt mondják egy húsra, hogy lean, akkor az a "sovány" hús. Az olyan hús, ami nem zsíros, nincs rajta a bőre, nem mócsingos / inas. Ha emberre mondják, hogy she has a lean body, akkor az - nem anorexiásan, hanem egészségesen - karcsú. Fontos, hogy teljesen megértsük a szó konnotációit. Ami "lean", azon nincs felesleg. Ha Ön is olyan, mint e sorok írója, hogy a túrós palacsintából kieszi a túrót (leválasztja a tésztát, mondván, hogy értéktelen, sőt, káros szénhidrát bevitelt jelent, sőt, eleve a túrós palacsinta helyett csak túrót kér) akkor Ön ösztönös LEAN-gyakorló. (Ha pedig az epres habos tortát, hab és torta nélkül fogyasztja, akkor Önnek a lean a génjeiben van) 
A leant képzelje el egy olyan szerszámos ládaként vagy szerszámos táskaként, amivel a szerelő érkezik. Vagy képzelje orvosi táskaként, amelyet ha kinyitunk, ki tudunk belőle venni mérőeszközöket (vérnyomásmérő, fonendoszkóp) és egészséghelyreállító eszközöket (gyógyszerek, kötszer), egészségmegtartó eszközöket (recept).
A LEAN egy olyan táska, olyan eszközök, módszerek, viselkedések gyűjteménye, amelyek azt célozzák, hogy a vevő számára értéket a lehető legkisebb veszteséggel állítsunk elő. Tehát akkor mi is a lean six sigma?
Lean + six sigma = Lean Six Sigma

A Lean Six Sigma tréning két pillére tehát egyfelől a six sigma, másik oldalon a lean. A két eszközrendszer millió ponton összefügg. Jin és Jang. Mint a DNS dupla spirálja. (Tézis-antitézis-szintézis. Uhh)
Sokszor szétválaszthatatlanok. 
Pl. Ha kisebb a folyamat szórása, ha kevesebb a selejt (ehhez a six sigma táskából veszünk elő eszközöket), akkor nem kell az újramegmunkálásra (rework) várni vagy nem kell semmit kidobni. És ugyebár pontosan a veszteség elkerüléséről szól a lean. A lean elvek és a lean eszközök, mind a vevő számára értékes (ne szépelegjünk, megfizetett) produktum legkisebb veszteség melletti előállításáról szólnak, ill. ezt célozzák. 
Ha betartjuk a hőmérséklet, anyag, szeletvastagság, idő stb. paramétereket, akkor nem égetjük oda a bundáskenyér szeleteket, nem kell (feleslegesen, pazarolva) újat sütni, azzal anyagot, energiát, munkaidőt tékozolni, miközben a vevő (ha a Nagymamás példához visszamegyünk) Ön, mint unoka elégedetlen (várakozó) "ügyfél". Akkor mi is a lean six sigma? Két szerszámostáska együttes alkalmazása. A lean six sigma tréningen megtanítjuk Önnek két "táska" (két módszertan) eszközeinek használatát. És miért lean six sigma tréningről beszélünk, függetlenül attól, hogy használjuk a (bővebb) képzés kifejezést is? Mert a képzésben van sok GYAKORLÁS. Mert a lean six sigma oktatásunk nem csak ismeretet átadó előadás, hanem Önnek edzésmunka is lesz. Mint a konditeremben. Csak a tréningteremben nem súlyzókkal dolgozik, hanem feladatok megoldásán keresztül fejleszti majd "lean six sigma izmait". A céges tréningen saját cégük gondjait orvosolják, ha minden szuper, akkor a továbbfejlesztésen dolgoznak. Kinek ajánljuk a Lean Six Sigmát?
A Lean és a Six Sigma ismerete nélkül nincs jó közép- és felsővezetés. Gyártócégeknél, a pénzügyi szektorban különösen a kereskedelmi bankoknál, az egészségügyben, logisztikában, mezőgazdaságban nélkülözhetetlen. 

Elképesztően hasznos ismereteket ad a frontvonalbeli supervisoroknak, művezetőknek, műszakvezetőknek is. Utaltunk rá, hogy nem csak az iparban, termelésben van rá nagy szükség, a "flow", a "pull" elvek használata például nélkülözhetetlen lenne az egészségügyben. 2021-ben el tud-e képzelni például bárhol Magyarországon, vagy Dél-Szudánban, szó szerint BÁRHOL a bolygón olyan gyártást, ahol a munkadarabok (!), mondjuk vasdarabok áramlása van olyan bűnösen ostobán "megszervezve", mint Magyaroszágon néhány oltóponton az oltás?

Évtizedek óta működő kanban rendszerek biztosítják, hogy a work-in-progress, vagyis félkész-termék készlet küszöbértékeket ne haladjon meg.
jahn-ferenc-korhaz-koronavirus-oltas.jpgA magyar kórházaknak egy évük volt felkészülni az oltásra (!), a folyamat nagyságrendekkel egyszerűbb, mint - potomság - 6 millió alkatrészből előállítani egy repülőgépet vagy futószalagon autót gyártani. És mi történik? Az embernek sírhatnékja van, amikor az anarchikus káosz képeit látjuk. Ami azért szörnyű, mert maga az oltópont válik a fertőzés egyik legvalószínűbb pontjává. A gyártás, termelés és a szolgáltatások világa mellett az egészségügyben is csak a lean és a six sigma elvek mentén lehetne dolgozni. 
 


A Lean Six Sigma képzés végén opcionális vizsga
A lean six sigma tréning opcionális vizsgával zárul. A sikeresen vizsgázók tanúsítványt szereznek. Az egyik vizsgafeladat pedig, hogy konkrét erőforrás-környezetben (az épület fizikai layoutja, adminisztratív személyzet száma, nyomtatókapacitás, wc-k helye, áramforrás stb.) javítsuk meg egy oltóközpont oltási folyamatát. A cél, hogy az oltás legyen nagyságrendekkel biztonságosabb (minőség), és a lehető leggyorsabb (legkisebb "átfutási idő") 


Amikor a lean six sigma képzés nem önálló képzés, hanem vezetői tréninggel, vagy művezető-műszakvezetői tréninggel összekötött oktatás ...
Ha egy partnerünknél a lean six sigma tréning egy vezetői, vagy művezetői, műszakvezetői képzéssel együtt merül fel, adódik a kérdés, melyik oktatás legyen előbb. 
Vezetői tréning, ill. műszak- és/vagy művezetők tréningje esetén a Lean Six Sigma workshopot szinte kötelező a vezetői, művezetői-, műszakvezetői tréning előtt igénybe venni. Ugyanis az ismeretek egymásra épülnek. Ahogyan a műszakvezetőnek először kellett megtanulni írni-olvasni, hogy tudjon pályázni az állásra....  ugyanúgy fontos a lean six sigma és művezetői képzések sorrendje. Tehát céges képzés esetén először tartjuk a lean six sigma képzést, és utána következik a vezetői, frontvonalbeli vezetők esetén műszakvezetői tréning - ha egyáltalán felső-, vagy középvezetői, vagy műszakvezetői, művezetői képzés kapcsán merült fel a lean six sigma gondolata.