Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kedves művezető, vagy műszakvezető vagy csoportvezető kolléga! (Titkos levél)

muvezeto-trening-712.jpgTisztelt már praktizáló vagy leendő művezető, műszakvezető, csoportvezető kolléga! Ez egy titkos levél neked. A vezetőiteket, a HR-es munkatársakat kérjük, hogy a fair play jegyében, egyfajta becsületkasszás módon, ezt a menüpontot ne olvassák el! 
Köszönjük! 


Szóval ...
Mondjuk, hogy Béla a termelési igazgató vagy Bea a HR-vezető. És mondjuk jön a Béla, aki profi vezető, ebből következően profi módon dobja fel neked a labdát: Már régóta figyellek. Láttam, hogy.... (következik érdemeid rövid felsorolása olyan mondatokban, hogy "megoldottad", "képes voltál", "amikor ....bizonyítottad"). Vagyis? (Itt mélyen a szemedbe néz, kicsit rejtélyes, nagyon picit huncut mosollyal, miközben kicsit oldalra hajta a fejét, de a szemkontaktust megtartja és 4 mp szünetet tart) Vagyis, te többet érdemelsz, kiérdemled, hogy te legyél a művezető! 

Ha ezt mondják, Bacsó Tanújából Pelikán József gátőr se legyél, de NE, semmiképpen NE mondj azonnal igent! Akkor se, ha jutalomként, akkor sem, ha "befejezett tényként" közlik, hogy meg- és kiérdemelted a művezetést / műszakvezetést, a jövő hónap elejétől a "tiéd".
Mondd, hogy nagyon köszönöd, ugyanakkor kínáld székkel a főnöködet és mondd neki, hogy: "Mesélj! Miről volna szó?".
Hallgasd meg. Nem mellesleg a saját érdemeidet is bővített formában újra mondasd el vele! Kérdezd meg: mivel érdemelném ki? (Használj feltételes módot! A kijelentő mód (mivel érdemlem ki), pláne esetlegesen a múlt idő használata (mivel érdemeltem ki) elárulná a tudatalattidat, jelesül, hogy már el is vállaltad.) 

Miután elmondottad Bélával, hogy mit várnak tőled, és ezért mit adnának, köszönd meg a (tényleg megtisztelő) felvetést - és kérj gondolkodási időt, hogy átgondolhasd a hallottakat. Egyeztess vele akár három nap múlvára másik időpontot! Addigra pedig gyakorold be a lentieket.

Ha a művezetői vagy műszakvezetői "előléptetéshez", "kinevezéshez" fizetésemelést, akár egészen vonzó fizetésemelést ajánlanak, a világért se mosolyogd el magad. Figyeld a főnöködet, figyeld a HR-est, figyeld a topfőnököt, bárkivel is beszélsz. Figyelj. Figyelj nagyon, mert akármilyen jó is ez a megtisztelő lehetőség, a műszakvezetői vagy művezetői előléptetést nem hebehurgyán akarod elfogadni. Ezért tárgyalni fogsz! Ami emelést kínálnak, azt az emelést duplázd meg, kerekítsd, és szemrebbenés (pislogás, lesütött tekintet nélkül), nyitott testtartás mellett mondd ki az új számot.
Aztán állapodj meg "középen". Nézzük meg egy példán keresztül.
Ha plusz 70 ezret kínálnak, mondjál határozottan 150.000-et. (És ezzel érj el 100.000-et.) Továbbá tisztázd a részleteket, és szabj feltételeket. Pl. mondd azt, hogy nagyon köszönöd a kitüntető felvetést, de az ördög a részletekben van.
És mondjál ilyet: 

"Még egyszer köszönöm, de nem csak muszáj tudnom, hogy mire vállalkoznék, hanem ha vállalnám, akkor mindenképpen kérek hozzá normális, alapos felkészítést. Nem megyek pucéron a csatába. Szerintem én jó szaki vagyok. De a vezetés egy másik mesterség. Egy másik szakma. Ez a mi cégünknél is látszik... Vezetni lehet tragikusan és jól is lehet csinálni. Én nem akarok belebukni. Soha nem tanultam a vezetést, nem tanultam tervezni, szervezni, nem tanultam az emberek irányítását. Sokkal jobb kommunikátornak kell lennem, meg kéne tanulnom a motivációt, a vezetői konfliktuskezelést. Fogalmam sincs arról, hogy mit kéne a lean világban csinálnom. Nem tudom, hogy a coachingot eszik-e vagy isszák. Iskolázzatok be. Képezzetek. Készítsetek fel. Tréningre vagy coachingra, felkészítésre, vezetészakmai segítségre van szükségem.
Ha nem megy át elsőre, tarts ki a véleményed mellett. És tarts ki, és tarts ki. És újra. És megint. És még egyszer. Folytasd az érveidet! A legjobb ha kérdezel. Gondold át előre alaposan miket fogsz mondani. Nyugodtan beszélgess - szerencsére ez ma már ritka - ha értetlenséggel találkozol:
A vezetéstudományt nem tudom az ujjamból kiszopni
(Megj.: 'Az ujjamból kiszopni' szóösszetétel semmi, de semmi csúnyát, pláne ebben a kontextusban NEM jelent. De ha TE úgy érzed, hogy mégis van "olyan" mellékzöngéje, akkor ne mondd ki. Csak non-verbális kommunikációddal, egy, a szád felé mozdított ujjal utalj rá. Hidd el. Fogják érteni. Ha ezt is erősnek érzed, mondd, hogy a vezetést nem lenne bölcs autodidaktán a mélyvízbe dobva tanulni.)
Nem mellesleg tudj egy amerikai statisztikát: a tréning nélkül előléptetett (ott is megtörténik) 20 supervisorból 19-en felkészületlenek a feladatra. (Angolul a supervisor a művezető. De gyakran a műszakvezetőnél sem azt mondják, hogy shift leader, hanem ő rá is azt mondják, hogy supervisor. Érdekesség. Az USA-ban a legtöbb egyetemista nyáron dolgozik. Ha csak egy Mekiban menedzser, akkor is a 19 éves nyakába szakad a hajnali árúátvételtől a wc-takarítás felügyeletén az elromló sütőgép javításának intézésén át a munka irányításáig "minden". És a milliomosok csemetéi sem csak buliznak, a többség nyáron is, a szorgalmi időszakban részmunkaidőben (hajnalban, este) dolgozik.) Visszatérve:


Ma már ritka, de ha előfordulna, ne hagyd, hogy lerázzanak. Ne hagyd, hogy felkészítés nélkül kelljen nekikezdened, ne hagyd, hogy "nincs rá keret", "a többiek sem kaptak tréninget", "ügyes vagy te", "belejössz majd", "te már született vezetési zseni vagy", vagy bármilyen más dajkamesével kiszúrják a szemed. 
Ne hagyd, hogy a lelkednek jóleső hízelgés csapdába ejtsen. Ne hagyd, hogy ilyen-olyan szöveggel olyan helyzetbe kényszerítsenek, amelybe - ezt muszáj tudnod - a felkészítés nélkül kinevezett vezetők többségének beletörik a bicskája. Ne hagyd, hogy vesszőfutássá változzon az életed.
Írni-olvasni, snowboardozni, pecázni, 
paprikás krumplit főzni, autót vezetni, MINDENT meg kell tanulni. Embereket vezetni is először meg kell tanulni. Aztán, csak a tanulás után jön a snowboardos profinak az Olimpia, a horgásznak a jó fogás. Sok-sok paprikás krumpli után jön az éttermi szakácskodás. Tanulás és a jogosítvány megszerzése után jön az önálló, forgalomban történő autóvezetés. A művezetés, vagy csoportvezetés, ill. műszakvezetés is csak felkészítés után "működik". 

 

Összefoglalás:
A vezetést meg kell tanulni.
Ne hagyd, hogy felkészítés nélkül állítsanak sorompóba. Ezt jó eséllyel a megbizatás előtt vagy azzal párhuzamosan tudod elérni. Ha úgy jön a tréning, hogy már kicsit belebuktál a vezetésbe, ciki, nem ciki, de még elvileg megmenthet. A fuldoklót is megmenti a mentőöv, de a fuldoklás helyett ezerszer jobb megtanulni úszni. A megfulladás helyett pedig egyértelműen. 


És van egy rossz hírünk. Mivel a te vezetőd sem csacsi, neki is kellett képzés, ha pedig saját vérével, verejtékével lett az, ami, tudja, hogy mennyit megspórolt volna neki ha kap felkészítést, tehát JÓ esélyed van arra, hogy kapjál coachingot, tréninget. De ekkor sincs még automatikusan nyert ügyed. Még a mi képzésünk sem garantálja, hogy szuper vezető leszel, mert nem mindenkinek kényelmes a vezetői zakó. De a tréning esélyt ad, JÓ esélyt ad arra, hogy művezetőként, csoportvezetőként vagy műszakvezetőként megálld a helyed. Felkészítés nélkül 20-ból 19 művezetőre, műszakvezetőre fájdalmas kudarc vár, jó felkészítés mellett a sikerráta némileg 50% fölé nő, de sok - itt most nem kifejtett okból - ez a maximum.

Nézzük a dolog pozitív oldalát.
Ne azt nézd, hogy a felsülés személyes traumájának a valószínűsége 95% körüli, ha nem kapsz felkészítést. Legyen a pohár félig tele.
5% helyett 50-60% közé tudod emelni a sikeres vezetővé válás esélyét.   
Apropó. Mi a "siker"? A siker mérése az, hogy
 a kinevezés után 1 év múlva is a pozícióban dolgozol úgy, hogy te is jól érzed magad a bőrödben plusz a munkáltató is elégedett veled. Ennek az 5%-os valószínűségét tudjuk picit 50% fölé vinni.
Aki 50%-nál többet ígér az *******
Ugyanis sikeres vezetőnek lenni, nem csak (fejleszthető) készségeket, hanem sok, már a korai gyerekkorban kialakult képességet feltételez. Minden képesség adottság. Ami vagy van, vagy nincs. Bármennyire is szeretne e sorok írója jobban kinézni, mint Tom Cruise 25 évesen, nem fog. Adottság. És bármennyire is szeretne Tom Cruise olyan magas lenni, mint én, nem fog. Adottság. 

Marad a feladat. Már "csak" jó, csodaígérés helyett rátermett képzőt kell választani. Tréningcégből van sok. 
Megköszönjük, ha kérhetünk még ide egy kattintást és mi is tehetünk ajánlatot.