Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kedves művezető, vagy műszakvezető vagy csoportvezető kolléga! (Titkos levél)

muvezeto-trening-712.jpgTisztelt már praktizáló vagy leendő művezető, műszakvezető, csoportvezető kolléga! Ez egy titkos levél neked. A vezetőiteket, a HR-es munkatársakat kérjük, hogy a fair play jegyében, egyfajta becsületkasszás módon, ezt a menüpontot ne olvassák el! 
Kattintsanak vissza a főmenübe.
Köszönjük! 


Szóval ...
Mondjuk, hogy Béla az üzemvezetőd vagy Bea a(z egyik) HR-esetek. És mondjuk jön a Béla. Vagy a Bea. Vagy akár a Boldizsár. Legyen Boldizsár a "nagyfőnök". És feldobja neked a labdát. Vállalod-e a művezetést? Vagy. Már régóta figyellek. Ejött az idő. Neked haladni kell, te többet érdemelsz, neked muszáj feljebb lépni.

Ha ezt mondják, NE, semmiképpen NE mondj azonnal igent! Akkor se, ha jutalomként és tényként közlik, hogy meg- és kiérdemelted a művezetést / műszakvezetést, a jövő hónap elejétől a "tiéd". A kenetteljes, pátosszal teli tálalás lehet őszinte, szinte biztos, hogy tényleg ki- megérdemled, de nem mindig TELJESEN őszinte. Mondd, hogy nagyon köszönöd, ugyanakkor kínáld székkel a főnöködet és mondd neki, hogy: "mesélj!" Hallgasd meg. Nem mellesleg a saját érdemeidet is mondasd el vele! Kérdezd meg: mivel érdemelném ki? Használj feltételes módot! A kijelentő mód (mivel érdemlem ki), pláne esetlegesen a múlt idő használata (mivel érdemeltem ki) elárulná a tudatalattidat, jelesül, hogy már el is vállaltad. 

Miután meghallgattad a másik felet, miután elmondottad vele, hogy mit várnak tőled és ezért mit adnának, köszönd meg többször is - és kérj gondolkodási időt. Emészd meg a hallottakat. Rágd meg. Aztán térj vissza a dologra néhány nap múlva. Addigra pedig gyakorold be a lentieket.

Ha a művezetői vagy műszakvezetői "előléptetéshez", "kinevezéshez" fizetésemelést, akár egészen vonzó fizetésemelést ajánlanak, a világért se mosolyogd el magad. Figyeld a főnöködet, figyeld a HR-est, figyeld a topfőnököt, bárkivel is beszélsz. Figyelj. Figyelj nagyon, mert ha a csomag vonzó, tehát akármilyen jó is ez a megtisztelő lehetőség, különösen figyelj, mert a kitüntetést, a műszakvezetői vagy művezetői előléptetést nem hebehurgyán akarod elfogadni. Ezért tárgyalni fogsz! Ami emelést kínálnak, azt az emelést duplázd meg, kerekítsd, és szemrebbenés (pislogás, lesütött tekintet nélkül), nyitott testtartás mellett mondd ki az új számot.
Aztán állapodj meg "középen". Ha plusz 70 ezret kínálnak, mondjál határozottan 150.000-et. (És ezzel érj el 100.000-et.) Továbbá tisztázd a részleteket, és szabj feltételeket. Pl. mondd azt, hogy nagyon köszönöd a kitüntető felvetést, de az ördög a részletekben van.
És mondjál ilyet: 

"Még egyszer köszönöm, de nem csak muszáj tudnom, hogy mire vállalkoznék, hanem ha vállalnám, akkor mindenképpen kérek hozzá normális, alapos felkészítést. Szerintem én jó szaki vagyok. De a vezetés egy másik mesterség. Egy másik szakma. És a mi cégünknél is látszik... Az emberek vezetését lehet fájdalmasan rosszul is, és lehet csodálatosan jól is csinálni. Én nem akarok belebukni. Soha nem tanultam a vezetést, emberek irányítását, motivációját, az ezzel járó konfliktuskezelést, motivációt és pláne fogalmam sincs arról, hogy mit kéne lean világban csinálnom amit az én főnökeim nem vagy nem mindig csinálnak. Magyarul iskolázzatok be. Képezzetek. Készítsetek fel. Tréningre, komoly felkészítésre van szükségem.
Ha nem megy át elsőre, tarts ki a véleményed mellett. És tarts ki, és tarts ki. És újra. És megint. És még egyszer. Folytasd az érveidet! A legjobb ha kérdezel. Gondold át előre alaposan miket fogsz mondani. Nyugodtan beszélgess! 
Ugye ti sem gondoljátok, hogy a vezetéstudományt majd az ujjamból fogom kiszopni ?"
(Megj.: 'Az ujjamból kiszopni' szóösszetétel semmi, de semmi csúnyát, pláne ebben a kontextusban NEM jelent. De ha TE úgy érzed, hogy mégis van "olyan" mellékzöngéje, akkor ne mondd ki. Csak non-verbális kommunikációddal, egy, a szád felé mozdított ujjal utalj rá. Hidd el. Fogják érteni.) 

És ne hagyd, hogy lerázzanak, "nincs rá keret", "a többiek sem kaptak tréninget", "ügyes vagy te", "belejössz majd", "te már született vezetési zseni vagy", vagy bármilyen más dajkamesével.
Ne hagyd, hogy ilyen-olyan süket dumával olyan helyzetbe kényszerítsenek, amelybe - ezt muszáj tudnod - a felkészítés nélkül kinevezett vezetők több mint felének beletörik a bicskája. Ne hagyd, hogy vesszőfutássá változzon az életed. Stresszsokk érhet. Jöhet kudarc, kudarc hátán...
Ez mind benne van a pakliban. Snowboardozni, paprikás krumplit főzni, autót vezetni, és embereket vezetni is először meg kell tanulni. Aztán, csak a tanulás után jön a snowboardos profinak az Olimpia. Sok-sok paprikás krumpli után jön az éttermi szakácskodás. Tanulás és a jogosítvány megszerzése után jön az önálló, forgalomban történő autóvezetés. És a művezetés, vagy csoportvezetés, ill. műszakvezetés is csak tréning után "működik". 

 

Összefoglalás:
Ha még van középvezető, ha valahol még van olyan HR, ahol nem evidens, hogy egy emberek vezetésével megbízottat meg kell tanítani vezetni is, akkor Neked magadnak kell ezt elérni.
Ha ezt eléred sincs még automatikusan nyert ügyed. Még a mi képzésünk sem garantálja, hogy szuper vezető leszel, mert nem mindenkinek kényelmes a vezetői zakó. De a tréning esélyt ad, JÓ esélyt ad arra, hogy művezetőként, csoportvezetőként vagy műszakvezetőként megálld a helyed.
Viszont ha nem kapnál, és nem is harcolsz ki magadnak képzést, tréninget, akkor a kudarc valószínűsége NAGYON megnő. A felsülés neked személyes trauma is lenne, a cégnek is rossz, ha nem válsz be, konkrétan óriási kár és pénzkidobás. 

Marad a feladat. Már "csak" jó képzőt kell választani. Kérjél be felnőttképzőktől, tréningcégektől ajánlatokat.

Megköszönjük, ha tőlünk is kérsz ajánlatot.