Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Termelési tréner tréning

onthejob-2333.jpgÖnöknél ki tanítja be az új dolgozókat? A termelővállalatok gyakorlatában vagy a művezető, a műszakfelelős, ill. csoportvezető dolga az újak betanítása, vagy a betanítást az ún. on-the-job trénerek, más néven termelési trénerek végzik. És a betanítást is meg kell tanítani. 
 

Akár műszakvezető ill. a művezető, akár on-the-job tréner, magyarul termelési tréner végzi a betanítást van bennük valami közös. Hogy általában ők voltak a legjobb szakmunkások, ezért lettek a vezetésre, vagy a többiek betanítására kiválasztva. Igen ám, de közülük hányan végeztek andragógia szakon? Megkockáztatjuk, hogy senki. Hányan végeztek tanítóképző főiskolát? Valószínűleg szintén senki. Hányan ismerik a betanítás helyes módszertanát? Abszolúte senki. Szegényeknek soha senki nem tanította meg, hogy hogyan tanítsanak, hogy hogyan végezzék a betanítást.  
A train-the-trainer (termelési tréner) képzésünkön a résztvevők megtanulják, hogy hogyan tanítsák be a rájuk bízott új vagy az adott feladat vonatkozásában új munkatársa(ka)t. Egyrészt elsajátítanak egy - tényleg - millió munkahelyen bizonyított módszertant.

Ha kumuláljuk a II. világháború utáni kohorszokat, akkor immár milliárdos nagyságrendű munkatárs tanult be ezen módszertan alapján. Továbbá a módszertan mellett tréningezzük, ismételjük és ismételtetjük, a "tökéletesig" gyakoroltatjuk a betanítási kompetenciákat. Ne takarja el a saját kezével amit mutat. Legyen érthető amit mond. Ehhez szükséges hangerő. MI van ha nincs? Akkor a hangos üzemcsarnokban való hangos beszédhez szükséges segédgyakorlatot is megtanítunk. Az érthetőséghez kell továbbá helyes tempó, amihez....amihez és megtanítjuk az ahhoz szükséges segédgyakorlatot és nem csak megtanítjuk, hanem újra és újra neki kell veselkedni.
Még mindig "csak" az érthetőségnél vagyunk. Az érthetőséghez kell a helyes intonáció. A hanglejtés...Az érthetőséghez kellenek hasonlatok, mégpedig olyan hasonlatok, amelyek.... Sorolhatnánk. Ez csak egyetlen példa a sok-sok tréningezett kompetenciából.

Vagyis a betanítási, más néven train-the-trainer (sok helyen on-the-job tréner) tréningen a résztvevők igényei szerinti felkészítést biztosítunk, de legkevesebb 36 kompetencia körében végzünk rendkívül komoly edzésmunkát. A tréning után a bármilyen technológia, bármilyen szerelés, bármilyen feladatra vonatkozó betanítás egy, az induló állapothoz képest földöntúli szintre jut. Nem olcsó sales szöveg, nem X hét alatt megtanulsz angolul típusú hiperprimitív csodaígéret: a betanítási tréningünk eredménye sokkoló. Elképesztő az eredmény a betanítók oldalán, leesett állal örülnek a betanítottak, hogy jé, ilyen gyorsan, ilyen jól ennyi mindent megtanultak.

Leírhatatlanok az áttételes hatások. A fluktuáció csökkentésének például a jó betanítás az egyik legFONTOSABB tényezője!
Termelési tréner (más néven on-the-job tréner) képzéseinket ezen a linken találja.