Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kedves művezető, vagy műszakvezető vagy csoportvezető kolléga! (Titkos levél)

muvezeto-trening-712.jpgTisztelt már praktizáló vagy leendő művezető, műszakvezető, csoportvezető kolléga! Ez egy titkos levél neked. A vezetőiteket, a HR-es munkatársakat kérjük, hogy a fair play jegyében, egyfajta becsületkasszás módon, ezt a menüpontot ne olvassák el! 
Köszönjük! 


Szóval ...
Mondjuk, hogy Béla a termelési igazgató vagy Bea a HR-vezető. És mondjuk jön a Béla, aki profi vezető, ebből következően profi módon dobja fel neked a labdát: Már régóta figyellek. Láttam, hogy.... (következik érdemeid rövid felsorolása olyan mondatokban, hogy "megoldottad", "képes voltál", "amikor ....bizonyítottad"). Vagyis? (Itt mélyen a szemedbe néz, picit huncut mosollyal, miközben kicsit oldalra hajta a fejét, de a szemkontaktust megtartja és 4 mp szünetet tart) Vagyis, te többet érdemelsz, kiérdemled, hogy te legyél a művezető! 

Ha ezt mondják, semmiképpen NE mondj azonnal igent! Akkor se, ha jutalomként, akkor sem, ha "befejezett tényként" közlik, hogy meg- és kiérdemelted a művezetést / műszakvezetést, a jövő hónap elejétől a "tiéd".
Mondd, hogy nagyon köszönöd, ugyanakkor hívd meg egy kávéra (!) a büfébe (az is jó, hogy ha csak egy kávéautomata van), kérdezd őt, hogy milyen kávét szeretne, kínáld székkel a főnöködet és mondd neki, hogy: "Köszönöm! Miről volna szó?".
Hallgasd meg. Nem mellesleg a saját érdemeidet is bővített formában újra mondasd el vele! Kérdezd meg: mivel érdemelném ki? (Használj feltételes módot! A kijelentő mód (mivel érdemlem ki), pláne esetlegesen a múlt idő használata (mivel érdemeltem ki) elárulná a tudatalattidat, jelesül, hogy már el is vállaltad.) 

 

"- Béla, mit várnál tőlem és mire számíthatok cserében?". Hallgasd meg, hogy mit várnak tőled, és ezért mit adnának, köszönd meg a (tényleg megtisztelő) felvetést - és kérj gondolkodási időt, hogy átgondolhasd a hallottakat. Egyeztess három nap múlvára másik időpontot!

 

Addigra pedig gyakorold be sok mindent.

Ha a művezetői vagy műszakvezetői "előléptetéshez", "kinevezéshez" fizetésemelést, akár egészen vonzó fizetésemelést ajánlanak, a világért se mosolyogd el magad. Figyeld a főnöködet, figyeld a HR-est, bárkivel is beszélsz. Figyelj. Figyelj nagyon, mert akármilyen jó is ez a megtisztelő lehetőség, a műszakvezetői vagy művezetői előléptetést nem hebehurgyán akarod elfogadni. Ezért tárgyalni fogsz! Ami emelést kínálnak, azt az emelést duplázd meg, kerekítsd, és szemrebbenés (pislogás, lesütött tekintet nélkül), nyitott testtartás mellett mondd ki az új számot.
Aztán állapodj meg "középen". Nézzük meg egy példán keresztül.
Ha plusz 70 ezret kínálnak, mondjál határozottan 150.000-et. (És ezzel érj el 100.000-et.) Továbbá tisztázd a részleteket. Pl. mondd azt, hogy nagyon köszönöd a kitüntető felvetést, de az ördög a részletekben van.
És mondjál ilyet: 

"Még egyszer köszönöm, de nem csak muszáj tudnom, hogy mire vállalkoznék, hanem ha vállalnám, akkor mindenképpen kérek hozzá normális, alapos felkészítést. Nem mennék pucéron a frontvonalba. Szerintem jó szakember vagyok. De a vezetés egy másik szakma. Olyan mintha a focistának holnaptól pingpongoznia kéne. 
Vezetni lehet tragikusan és jól is. Én nem akarok belebukni. Soha nem tanultam a vezetést, nem tanultam tervezni, szervezni, nem tanultam az emberek irányítását. Sokkal jobb kommunikátornak kell lennem, meg kéne tanulnom a motivációt, a vezetői konfliktuskezelést. Fogalmam sincs arról, hogy mit kéne a lean világban csinálnom. Nem tudom, hogy a coachingot eszik-e vagy isszák. Iskolázzatok be. Képezzetek. Készítsetek fel. Tréningre vagy coachingra, felkészítésre, vezetészakmai segítségre van szükségem.

Ha nem megy át elsőre, tarts ki a véleményed mellett. És tarts ki, és tarts ki. És újra. És megint. És még egyszer. Folytasd az érveidet! A legjobb ha kérdezel. Gondold át előre alaposan miket fogsz mondani. Nyugodtan beszélgess - szerencsére ez ma már ritka - ha értetlenséggel találkozol:
A vezetéstudományt nem tudom az ujjamból kiszopni

Nem mellesleg tudj egy amerikai statisztikát: a tréning nélkül előléptetett (ott is megtörténik) 20 supervisorból 19-en felkészületlenek a feladatra. (Angolul a supervisor a művezető. De gyakran a műszakvezetőnél sem azt mondják, hogy shift leader, hanem ő rá is azt mondják, hogy supervisor. Érdekesség. Az USA-ban a legtöbb egyetemista nyáron dolgozik. Ha csak egy Mekiban menedzser, akkor is a 19 éves nyakába szakad a hajnali áruátvételtől a wc-takarítás felügyeletén az elromló sütőgép javításának intézésén át a munka irányításáig "minden". És a milliomosok csemetéi sem csak buliznak, a többség nyáron is, a szorgalmi időszakban részmunkaidőben (hajnalban, este) dolgozik.) Visszatérve:

Ritka, de ha előfordulna, ne hagyd, hogy lerázzanak. Ne hagyd, hogy felkészítés nélkül kelljen nekikezdened, ne hagyd, hogy "nincs rá keret", "a többiek sem kaptak tréninget", "ügyes vagy te", "belejössz majd", vagy bármilyen más dajkamesével kiszúrják a szemed. 
Ne hagyd, hogy a lelkednek jóleső hízelgés csapdába ejtsen. Ne hagyd, hogy ilyen-olyan szöveggel olyan helyzetbe kényszerítsenek, amelybe - ezt muszáj tudnod - a felkészítés nélkül kinevezett vezetők többségének beletörik a bicskája. 
Írni-olvasni, snowboardozni, pecázni, 
paprikás krumplit főzni, autót vezetni, MINDENT meg kell tanulni. Embereket vezetni is meg kell tanulni. Aztán, csak a tanulás után jön a snowboardos profinak az Olimpia, a horgásznak a jó fogás. Sok-sok paprikás krumpli után jön az éttermi szakácskodás. Tanulás és a jogosítvány megszerzése után jön az önálló, forgalomban történő autóvezetés. A művezetés, vagy csoportvezetés, ill. műszakvezetés is csak felkészítés után "működik". 

 
Összefoglalás:

Te nem találkoztál azzal a sok-sok műszakvezetővel, művezetővel, aki nekünk elmesélte, hogy hogyan bukott bele a feladatba, szimplán azért, mert "pucéron" - felkészítés nélkül - küldték harcba. A felkészítést, a tréninget a legnagyobb eséllyel a megbizatás előtt vagy azzal párhuzamosan tudod elérni. Ha úgy jön a tréning, hogy már kicsit belebuktál a vezetésbe, ciki, nem ciki, még megmenthet. A fuldoklót is megmenti a mentőöv, de a fuldoklás vagy a hullámsír helyett ezerszer jobb megtanulni úszni. 

És van egy rossz hírünk. Mivel a te vezetőd sem csacsi, neki is kellett képzés. Ha pedig saját vérével, verejtékével lett az, ami, tudja, hogy mennyit megspórolt volna neki ha normális kap felkészítést. Tehát JÓ esélyed van arra, hogy kapjál coachingot, tréninget. De ekkor sincs még automatikusan nyert ügyed. Még a mi képzésünk sem garantálja, hogy szuper vezető leszel, mert nem mindenkinek kényelmes a vezetői zakó. De a tréning esélyt ad, hogy művezetőként, csoportvezetőként vagy műszakvezetőként megálld a helyed. Felkészítés nélkül 20-ból 19 művezetőre, műszakvezetőre fájdalmas kudarc vár, jó felkészítés mellett a sikerráta némileg 50% fölé nő, de sok - itt most nem kifejtett okból - ez a maximum.

Nézzük a dolog pozitív oldalát.
A kudarc valószínűsége 95% körüli, ha nem kapsz felkészítést, és 5% helyett 50% fölé tudod emelni a sikeres vezetővé válás esélyét.   
Apropó. Mi a "siker"? A siker mérése az, hogy
 a kinevezés után 1 év múlva is a pozícióban dolgozol úgy, hogy te is jól érzed magad a bőrödben plusz a munkáltató is elégedett veled. Ennek az 5%-os valószínűségét tudjuk picit 50% fölé vinni.
Aki 50%-nál többet ígér az lehet, hogy füllent. Nem kicsit...
Ugyanis sikeres vezetőnek lenni, nem csak (fejleszthető) készségeket, hanem sok, már a korai gyerekkorban kialakult képességet feltételez. Minden képesség adottság. Ami vagy van, vagy nincs. Bármennyire is szeretne e sorok írója jobban kinézni, mint Tom Cruise 25 évesen, nem fog. Adottság. És bármennyire is szeretne Tom Cruise olyan magas lenni, mint e sorok írója, nem lesz. Adottság. 

info@mediacomm.hu, +36209342760